Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Carta oberta a l’opinió pública: Per què li vam donar l’esquena a la Noa?

La situació actual a Gaza és intolerable; el bloqueig a què la sotmet l’Estat d’Israel fa que la població no disposi de queviures, de medicaments, d’aigua corrent, d’electricitat... És simplement un infern. La presó més gran del món.

• L’Estat d’Israel gaudeix d’una impunitat absoluta. Al món occidental no hi ha cap govern que faci alguna acció efectiva per aturar l’agressivitat i la brutalitat de l’Estat israelià contra el poble palestí. Ni tan sols cap govern no pressiona per al compliment de les resolucions de l’ONU. Es deixa sola Palestina i se signen tractats preferencials amb el govern d’Israel. El president Montilla ha parlat del “flac favor” que es fa al poble palestí amb accions de protesta com la de la Diada, però s’oblida que el seu partit ha promogut una reforma de la normativa espanyola de jurisdicció universal, reforma que fa gairebé impossible de poder jutjar els dirigents israelians per crims contra la humanitat, una de les poquíssimes escletxes jurídiques que quedaven per exigir responsabilitats legals a Israel.

• Aquesta situació ha creat la necessitat de tirar endavant un boicot internacional a l’Estat d’Israel com a única via de pressió. Els moviments socials han hagut de reaccionar i assumir el boicot, tal i com han demanat les pròpies organitzacions palestines. Mai l’hauríem impulsat si la comunitat internacional hagués protegit amb eficàcia els drets humans dels palestins. Aquest boicot s’estén a aquelles entitats i persones que representen, secunden o col·laboren amb el govern israelià. Des de la Plataforma estem disposats a explicar en què consisteix el boicot sempre que ens ho demanin.

• Les autoritats catalanes han comès un greu error convidant Noa a participar en aquest acte, que pretenia ser un símbol d’agermanament entre pobles. Deixant de banda que a l’acte no hi havia cap representant del poble palestí, el posicionament polític de Noa solament pot agradar a aquells que aproven les polítiques assassines de l’Estat d’Israel, no pas als qui ens vam manifestar en contra de l’atac a Gaza. No és només una acusació nostra: en les seves pròpies paraules, i de forma continuada fins a la mateixa Diada, Noa justifica els bombardejos a Gaza (vegeu l’entrevista a La Vanguardia del mateix 11 de setembre i els documents referents a la Noa a la nostra web: www.aturemlaguerra.org/palestina). Una persona que fa això no pot cantar el Cant del ocells, una cançó que Pau Casals va erigir en símbol de pau i llibertat i que sempre es va negar a tocar en països en guerra. Com a pacifistes catalans, ens va semblar ignominiós.

• De cap manera s’ha de llegir aquesta carta com una resposta als molts insults i distorsions de la realitat que hem sentit aquests últims dies. Nosaltres no contestem insults.

Plataforma Aturem la Guerra
Barcelona, 22 de setembre de 2009

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc