Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Raons per rebutjar l'escut antimíssils a la base de Rota

L'escut antimíssils a la base de Rota
(en castellano)

Què és l'escut antimíssils

Rota serà la base principal del component naval de l'EPAA (European Phased Adaptative Approach), el nou projecte d'escut antimíssils a Europa dels EUA, aprovat per Obama el setembre de 2009. El juny de 2011, a l'OTAN s'aprova el Pla d'Acció de Defensa de Míssils Balístics, que s'implementarà al llarg d'aquesta dècada i l'EPAA és qualificada com un element essencial d'aquest Pla. L'EPAA es desenvoluparà en quatre fases (de 2011 a 2020) de forma que s'anirà ampliant tant el territori protegit com la capacitat d'intercepció de míssils.

La implementació de l'EPAA es realitzarà a través del sistema defensiu Aegis BMD, que consisteix en el desplegament, tant a terra com en vaixells, de radars i míssils interceptors (que tenen un abast de 500 km). Aquest sistema permet interceptar míssils balístics de curt i mitjà abast (menys de 3.000 km) i fer el seguiment de míssils de llarg abast.

Rota allotjarà quatre destructors nord-americans, equipats amb el sistema Aegis BMD, i un destacament nord-americà de 1.100 militars i 100 civils

Raons per rebutjar l'escut

Cursa armamentística

La implementació d'un escut antimíssils de l'OTAN i els EUA provocarà que els seus "presumptes" països enemics es considerin afeblits en la seva capacitat

ofensiva. Com a conseqüència, aquests països intentaran millorar la tecnologia militar que permeti eludir l'escut i/o fabricaran més armes per tal d'augmentar la probabilitat que una d'elles esquivi els míssils interceptors.

Això significarà un augment de la despesa militar mundial, que no farà més que agreujar la situació de depauperació i retallades socials extremes que actualment està patint la ciutadania d'arreu del món.

Militarització de les relacions internacionals

El desplegament de l'escut antimíssils és el reflex d'una visió militar de les relacions internacionals. S'ha optat per la via militar en lloc de la via del diàleg i el respecte entre els països. L'obsessió d'Occident per la "protecció" respecte d'aquells països que qualifica d'enemics, és vista amb recel i desconfiança i pot desembocar en un augment de la militarització mundial.

Complicitat de l'Estat espanyol en operacions de l'OTAN i dels EUA a l'Àfrica i l'Àsia

Segons Leon Panetta, secretari de Defensa dels EUA, els quatre destructors que tindran base permanent a Rota no només tindran la funció d'escut antimíssils sinó que participaran en missions marítimes de l'OTAN i en missions de "suport de resposta ràpida" als comandaments nord-americans AFRICOM (que cobreix la major part d'Àfrica) i CETCOM (que abraça des de la Banya d'Àfrica al Pakistan). Missions que seran presentades com de protecció a la població civil o d'exportació de la democràcia, com els casos de Líbia o de l'Afganistan. S'accentuarà la militarització de la Mediterrània i l'Estat espanyol es col·locarà, encara més, en una posició de complicitat en l'estratègia bel·licista de l'imperi.

La badia de Cadis i, per extensió, Espanya es converteixen en objectiu militar

La instal·lació a Rota de l'escut antimíssils augmenta el pes de l'Estat espanyol a l'OTAN i, per aquesta raó, es converteix en un objectiu militar de primer ordre per als potencials enemics dels EUA. D'aquesta manera els EUA aconsegueixen traspassar al nostre país una part de les suposades amenaces d'atac als seus territoris. S'exposa la població de la badia de Cadis (unes 650.000 persones) a un perill directe.

Possibilitat de que Rússia abandoni el tractat bilateral EUA-Rússia de reducció d'armes nuclears

El 2010 Rússia i els EUA van signar l'START II, un tractat bilateral de reducció d'armes nuclears. El president rus Medvèdev ja ha declarat que l'escut antimíssils significa una disminució en l'eficàcia de les forces nuclears estratègiques russes i no descarta la possibilitat que Rússia abandoni el Tractat. Aquest tractat és un mecanisme de limitació d'armament i incorpora la inspecció mútua, no prevista als anteriors tractats. Això permet que la limitació sigui verificable. Per tant, si una de les dues parts abandonés el Tractat, desapareixerien aquestes condicions de control i supervisió. I a més, es podria reprendre una nova cursa d'armament nuclear.

Violació dels acords aprovats en Referèndum

La instal·lació de l'escut al nostre país viola clarament una de les condicions estipulades pel govern espanyol el 1986 per què Espanya entrés a l'OTAN, que citem textualment: "Se procederá a la reducción progresiva de la presencia militar de los Estados Unidos en España"

Augment de la despesa militar a l'Estat espanyol

Per acollir l'escut, s'han de fer diverses ampliacions i millores (algunes ja realitzades) al port de Rota, que suposaran per a l'Estat espanyol una despesa de 64 milions d'euros, com a mínim. El Ministeri de Defensa justifica aquestes reformes per tal d'incrementar la capacitat de suport a les forces marítimes de l'OTAN.

La base de Rota allotja el Cuartel General de la Flota española. La instal·lació de l'escut antimíssils a la base la convertirà en un objectiu militar clau. Això pot implicar la decisió d'augmentar la seguretat de la base, amb el corresponent cost econòmic.

desembre 2011

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc