Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Jornades a Lleida: el conflicte de l'Iraq i el dret internacional: el cas Couso

José Couso

Jornades

14,17 i 18 d'abril de 2008
Facultat de Dret i Economia. UdL

Les Jornades s'estructuren en tres blocs principals:

* Els conflictes armats en el segle XXI i el Dret Internacional Humanitari
* El conflicte d'Iraq i els Drets Humans
* El cas de José Couso

El conflicte d'Iraq afecta a conceptes bàsics per la Comunitat internacional, com l'ús de la força, la legítima defensa, la funció de les institucions o la responsabilitat internacional. S'han produït 4,2 milions de refugiats i desplaçats interns, segons l'ACNUR. L'OMS ha estimat en 151.000 les morts provocades pel conflicte (650.000, segons la revista The Lancet).

La davallada dels drets econòmics, socials i culturals de la població (un 70% sense aigua potable, segons la Creu Roja), la inseguretat i la violència configuren una situació que té d'altres conseqüències sistèmiques d'abast mundial, com l'alça del preu del petroli o l'augment del terrorisme.

L'exigència de responsabilitats per l'inici i la conducció de les hostilitats s'ha estès per tot el món. S'han plantejat casos als tribunals dels Estats Units per la il·licitud dels mètodes de l'administració Bush en la "guerra contra el terror", com els afers de Guantánamo, les tortures d'Abu Ghraib o els casos de militars objectors de consciència ("cas Watada"). També a Itàlia ("cas Sgrena-Calipari") o al Regne Unit ("cas Terry Lloyd").

La lluita contra la impunitat ha esdevingut més eficaç en casos concrets. El "cas Couso", càmera de Telecinco mort el 8 d'abril de 2003 a Bagdad mentre filmava des de l'Hotel Palestina, és molt representatiu d'aquestes violacions del Dret Internacional Humanitari. Una Sentència del Tribunal Suprem (2006) ha confirmat la jurisdicció de l'Audiència Nacional, mentre que aquesta ha dictat auto de processament contra tres militars nord-americans com a presumptes culpables (2007).

Més informació

www.josecouso.info

AdjuntMida
Image icon JoseCousoAsesinado.gif10.44 KB

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc