Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Declaració d’Stop the War (GB) sobre la crisi a l’Iran

La crisi que es desencadena a l’Iran no ha de convertir-se en el pretext per a una nova intervenció dels EUA o el Regne Unit a la regió, ni per a una escalada més de tensió al voltant del programa nuclear de l’Iran.

La responsabilitat del moviment anti-guerra és, en primer lloc, oposar-se a la funció del govern britànic a la regió i evitar que la seva postura sigui utilitzada com a pretext per justificar un atac militar dels EUA o Israel contra l’Iran, un atac que tindria resultats catastròfics per a tot l’Orient Mitjà i pel poble iranià en primer lloc.

La Coalició Aturem la Guerra creu que resoldre la crisi és el dret i la responsabilitat del poble iranià per si sol, i que la ingerència externa no pot exercir cap paper positiu – sobretot la ingerència dels poders que han destruït el país veí, l’Iraq, en una guerra il•legal i d’ocupació, i que han donat ple suport a l’agressió israeliana a la regió.

Seria un error prendre partit en el debat al voltant dels resultats de la molt disputada elecció a la presidència iraniana. No obstant això, donem suport al dret de la gent a manifestar-se pacíficament, de la mateixa manera que recolzem el dret del poble iranià a llibertats polítiques, sindicals i civils i a la seva lluita per aconseguir-les. Condemnem inequívocament els trets als manifestants i les violacions de les llibertats democràtiques per part del govern iranià.

Prenem nota de la ira mostrada per molts iranians contra el govern britànic. Aquests sentiments reflecteixen la vergonyosa història de la Gran Bretanya al país, des de l’enderrocament del règim democràtic de Mossadeq el 1952 al seu fidel suport al despotisme del Shah i al seu suport a Saddam Hussein en la seva agressió contra la República Islàmica a la dècada de 1980.

La ingerència britànica en la crisi actual només pot fer que exacerbar aquesta ira. El Govern britànic es va mantenir en silenci quan el seu aliat Hosni Mubarak va falsificar els resultats de les eleccions a Egipte, i s’ha negat a tractar amb els líders democràticament escollits de l’Autoritat Palestina i del Líban. El govern dóna suport a la cleptocràcia Saudita, que no ha de manipular les eleccions ja que mai en celebra.

Els governs britànic i dels EUA volen veure un canvi de règim a Iran per tal de dominar l’Orient Mitjà i els seus recursos i deixar a Israel com la superpotència militar de la regió. Però un govern que fa cas omís dels milions de persones del seu propi país que continuen manifestant-se en contra del seu projecte de guerra contra l’Iraq no està en condicions de donar lliçons de democràcia als altres.

En expressar la nostra solidaritat amb tot el poble iranià que busca una sortida democràtica a la crisi del seu país, la Coalició donarà suport a les manifestacions i iniciatives que reflecteixin aquests principis.

Nota: Aquest és un esborrany de declaració per part d’Stop the War Coalition que se sotmetrà a votació per a la seva aprovació al Comitè Directiu Nacional que se celebrarà el dissabte 27 de juny de 2009.
Font: stopwar.org.uk
Traducció d’Addaia Marrades (23/06/2009)

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc