Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

CINC ANYS DESPRÉS: ATUREM LA GUERRA A SIRIA

CINC ANYS DESPRÉS: ATUREM LA GUERRA A SIRIA


A Síria, ara fa cinc anys va començar una revolta pacífica que demanava llibertat i democràcia. La resposta del règim autocràtic de Bashar Al Assad a les demandes de la ciutadania va ser una brutal repressió contra la població que protestava, fet que va impulsar que alguns opositors amb ajuda de l’exterior iniciessin una revolta armada que va desembocar en guerra civil.

Des d’aleshores la guerra de Síria ha suposat més de 250.000 morts i onze milions de desplaçats (dels quals cinc milions són refugiats a l’exterior), milers d’empresonats i desapareguts en una tragèdia que colpeja les nostres consciencies i que ens empeny a reclamar dels nostres governs més implicació per aturar la guerra.

La dificultat de trobar solució a la guerra civil de Síria rau especialment en el caràcter del conflicte, que si bé s’inicia com un conflicte intern, aviat agafa un abast internacional on hi juguen molts interessos, tant de les grans potències, com dels països de la regió, amb la comprovada ingerència diplomàtica, suport polític, ajut econòmic, militar i d’armes, provinent dels EUA, Regne Unit, França, Turquia, Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs, Israel, ... , països que donen suport als diferents grups dels rebels que s’oposen al govern d’Al Assad; o de Rússia, Iran i Hezbollah (del Líban) que donen suport al règim d’Al Assad.

Les dificultats per resoldre el conflicte és multipliquen quan els més de cent grups rebels existents no estan units en un únic front, ja que, a més de sirians, hi participen milícies i jihadistes provinents de molts altres països; entre d’altres, 50.000 jihadistes al front ISIS (l’objectiu del qual és la creació d’un califat i que és sens dubte el grup més sanguinari), molts d’ells provinents de l’exterior, entre ells 5.000 europeus (i uns altres 10.000 europeus que estan en altres grups). Per altra banda hi ha 30.000 milicians del front Hezbollah i de l’Iran que lluiten al costat del govern d’Al Assad; els kurds que reclamen la creació d’un estat propi amb el suport dels Estats Units i que alhora són combatuts per Turquia. També hi participen governs amb assessors militars, si no directament amb bombardejos, com els EUA, França, Regne Unit, Turquia, Israel i Rússia que, cadascun pel seu costat, ataquen els que consideren enemics.

Tots aquest fets compliquen enormement una resolució del conflicte. Però no per això podem quedar-nos al marge i no demanar que s’aturi la barbàrie de la guerra. Com tampoc no podem quedar indiferents davant de tant de sofriment mentre els aliats d’un i altre bàndol continuen defensant els seus interessos geopolítics a la regió.

Igual que en altres conflictes, el moviment ANTIGUERRA i PER LA PAU ha de demanar que la Comunitat Internacional s’impliqui per aturar aquesta insensatesa. Així demanem :

• Que el precari alto el foc actual sigui efectiu i durador i s’aturin els atacs i bombardejos
• La implicació i intervenció de Nacions Unides per aïllar i neutralitzar els grups jihadistes, en especial l’ISIS
• Que s’aturi l’ajut militar i la venda d’armes a totes les parts en conflicte
• Que s’obrin corredors que permetin donar ajut humanitari urgent tant a la població siriana com a tots els desplaçats i refugiats
• Que es doni asil a Europa a tots els refugiats provinents de les guerres de Síria, Afganistan, Iraq, Iemen, Somàlia, als kurds...
• Que Nacions Unides multipliqui el seu esforç en la Conferència de Pau amb totes les parts implicades, amb l’objectiu d’ATURAR LA GUERRA; que alhora serveixi per obrir el camí d’unes negociacions per resoldre el conflicte de Síria

6 DE MARÇ DE 2016

PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc