Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Aturem la Guerra contra l’Iraq

PER LA PAU ! NO A LA GUERRA!

Manifest de la Plataforma, del 15 de febrer fins al 15 de març de 2003
Des dels atemptats de l’11 de setembre de 2001, el govern d’EUA no ha parat en la seva escalada amenaçadora. Amb l’excusa de combatre el terrorisme, es limiten drets i llibertats i es justifiquen atacs militars indiscriminats.
En nom de la seguretat i la guerra infinita contra el terrorisme internacional, té forces especials desplegades a l’Afganistan, Paquistan, Filipines, Iemen, Somàlia, Georgia, Colòmbia i a d’altres llocs del món. També pressiona i decideix en els organismes que determinen el curs de la globalització: G-8, FMI, Banc Mundial, OCDE, OMC.
No n’hi ha hagut prou amb els milers de morts que han causat els bombardejos sobre l’Afganistan (recordem que ja s’han comptabilitzat més víctimes que les provocades pels atemptats de l’11S) que ara la maquinària de guerra dels EUA necessita continuar amb aquesta bogeria d’intervencions militars sense límit.
Ara volen atacar l’Iraq al·legant que aquest país té armes de destrucció massiva. Ni el govern nordamericà, ni el britànic han aportat proves determinants que demostrin que l’Iraq realment en té.

En tot cas, ningú ha plantejat el bombardeig o la guerra contra els altres països que se sospita també tenen armes de destrucció massiva o intenten tenir-les. Sí que es pot demostrar que els EUA gasta milions i milions de dòlars en construir sistemes defensius per controlar l’espai, en una nova generació d’armament convencional i en mantenir i augmentar l’arsenal nuclear. Sí que es pot demostrar que durant la guerra de l’Iraq-Iran, el govern d’EUA va vendre armes a Saddam Hussein i Gran Bretanya exportava equips militars i materials radioactius. Sí que està demostrat que Israel i Paquistan, aliats d’EUA, continuen endavant en els seus programes d’armament nuclear.
Les armes de destrucció massiva han de ser eliminades les tingui qui les tingui. Els tractats de no-proliferació comprometen als països amb armes nuclears a prendre decisions cap a la seva destrucció. Igual que les armes biològiques i químiques.

Per altra banda, el govern d’EUA no compleix els compromisos internacionals que no encaixen amb el seu paper dominant com són: el tractat balístic ABM, el protocol medioambiental de Kioto, les mines antipersona o el Tribunal Penal Internacional. I, a més a més, exigeixen impunitat absoluta per a les actuacions dels seus exèrcits.
El govern d’EUA vol actuar al marge de qualsevol decisió de l’ONU o instrumentalitzar-la per posar-la al servei dels seus interessos. En qualsevol cas no està disposat a fer cap concessió a l’Iraq. EUA ha decidit impulsar una nova guerra amb el suport dels seus aliats incondicionals - Aznar, Blair, Berlusconi- i, a més, sense cap mena de vergonya, adverteix que qui no obeeixi es quedarà fora del nou repartiment del petroli. El seu objectiu és controlar la producció i el preu del petroli per mantenir el seu ritme de consum energètic i assegurar-se una presència militar continuada a la regió.

De l’any 1990 ençà, han estat milers les incursions que els avions d’EUA i de la Gran Bretanya han fet sobre el territori iraquià i que han causat un degoteig inacabable de víctimes civils.

Els EUA amenacen l’ Iraq amb una guerra que no és més que una etapa en la política de pressió i desgast començada durant la guerra del golf Pèrsic, però són els interessos econòmics, geoestratègics i militars els veritables motors. La qüestió primordial que cal plantejar-se davant l’amenaça dels EEUU és ~què els interessa realment?, ~garantir els drets democràtics de la població iraquiana o bé dominar i controlar les segones reserves petrolieres mundials?.

A l’Iraq hi ha una dictadura que rebutgem. Però una nova guerra agreujarà, encara més, el sofriment de la població que ja pateix les conseqüències d’un brutal embargament i els constants atacs militars que EUA i GB duen a terme.

El dissabte 15 de febrer vam viure la manifestació mes gran de la historia de Catalunya i de l’Estat espanyol, milions de persones vam sortir al carrer per dir NO A LA GUERRA i a la política bel·licista dels EUA i del govern del Partir Popular. Malgrat això, Aznar no té en compte l’opinió publica, persisteix en cedir l’ús de les bases militars espanyoles a EUA i pretén enviar forces armades per atacar Iraq. Així mateix, el govern espanyol, juntament amb el britànic i el americà, esta duen a terme un xantatge vergonyós als altres membres del Consell de Seguretat de NNUU.

Davant d’aquesta nova amenaça, la Plataforma Aturem la Guerra expressa el seu rebuig d’una possible guerra. I per això:

CONDEMNEM qualsevol atac i intervenció militar a l’Iraq, encara que sigui amb l’autorització de l’ONU. Perquè això només comportaria més morts i més patiment a la població. Volem cridar l’atenció sobre aquest punt, perquè l’aprovació de la guerra representaria una greu deslegitimació per tot el sistema de NNUU i una agressió a les poblacions dels països àrabs i musulmans que senten com a seva l’opressió del poble palestí.

CONDEMNEM el règim dictatorial de l’Iraq que nega drets i llibertats bàsiques.

EXIGIM l’aixecament immediat de l’embargament sobre l’Iraq des de fa més de dotze anys i que ha dut a la població la fam, la misèria i la desesperança.

EXIGIM el reconeixement del dret a l’autodeterminació del poble kurd i a la seva unificació nacional

EXIGIM que de la mateixa manera que s’exigeix que es compleixin les resolucions de l’ONU sobre l’ Iraq es compleixin les resolucions del mateix organisme en altres conflictes, com el cas d’Israel que fa més de 50 anys que les incompleix amb el vist-i-plau dels EUA.

CONSIDEREM que la pau al Pròxim Orient només s’aconseguirà si s’aturen les agressions i els crims contra el poble palestí, l’ocupació del seu territori i el reconeixement dels seus drets.
DENUNCIEM el govern del Partit Popular per l’obscena manipulació informativa que fa dels mitjans de comunicació públics a favor de la guerra.

DENUNCIEM les detencions policials arbitràries, sense proves, de persones a qui se’ls acusa de pertànyer a suposades cèdules terroristes de Al Qaeda, i que després els jutges sempre acaben deixant en llibertat sense càrrecs.
Al govern de l’estat espanyol, un dels principals valedors de la política militarista dels EUA, li EXIGIM que no s’afegeixi a aquesta nova agressió imperialista així com que no permeti l’ús de cap base militar. En el cas d’implicar-se encara més en aquesta agressió militar, considerem absolutament necessària per la bona salut del sistema democràtic la dimissió del president del govern espanyol. No podem està governats per algú capaç de implicar-nos en una guerra en contra de la nostra voluntat sobirana.

A la Generalitat i el Parlament de Catalunya els EXIGIM un compromís clar contra la guerra, un compromís amb la pau i la resolució pacífica dels conflictes.

Des de la Plataforma Aturem la Guerra FEM UNA CRIDA a la desobediència i la no col·laboració amb totes aquelles mesures que afavoreixin la guerra. També demanem a la ciutadania, davant el proper cicle electoral, que NO VOTI als partidaris de la guerra contra l’Iraq.

CONVOQUEM a la societat catalana a manifestar el seu rebuig i a mobilitzar-se contra aquesta nova agressió, a participar en tots els actes que s’oposin a la guerra i a multiplicar les iniciatives en tots els àmbits.

PER LA PAU , ATUREM LA GUERRA!

Plataforma Aturem la Guerra

Afegit el 15 de març: Recordem que el dia o l’endemà del començament de la guerra es convoca a una concentració a les principals vil·les, pobles i ciutats de tot el món –a Barcelona a la plaça de St. Jaume- a les 19h i a una manifestació unitària el dissabte següent.

Nuclears en cap lloc