Qui som?   |     Documents   |     Campanyes

 

You are here

Campanya per la retirada de les tropes espanyoles de l’Afganistan

És cada vegada més evident que l’Afganistan viu sota condicions d’ocupació militar i guerra. No s’està reconstruint el país. No s’hi ha dut la democràcia. No s’ha alliberat les dones afganeses. L’ocupació només porta més morts, tant entre la població afganesa com entre les tropes ocupants. Els mateixos motius que existien per retirar les tropes de l’Iraq el 2004 s’apliquen al cas afganès avui.

Però lluny de retirar-se de l’Afganistan, el govern espanyol participa cada vegada més a l’ocupació. L’enviament de 220 soldats més i el fet d’assumir el comandament de l’aeroport de Kabul són només els exemples més recents d’aquesta deriva. El govern intenta, en tot moment i contra tota evidència, presentar l’exèrcit espanyol com una ONG, i disfressar l’ocupació de missió humanitària. En això rep l’ajuda de la premsa que, a diferència de l’any 2003, està gairebé unànimement a favor de la guerra i l’ocupació.

Malgrat tot, la majoria de l’opinió pública a l’Estat español segueix oposant-se a l’actual presència militar a l’Afganistan. Només el 3% de la població (i només l’1% de les dones) dóna suport a la política del govern d’enviar més tropes. Un 41% defensa la retirada (pujant a un 47% entre les dones), i un altre 19% afavoreix una reducció del contingent. (Dades del Barómetro del Real Instituto Elcano - Juny de 2009). Però el fet que l’enviament de més tropes a l’Afganistan tingui fins i tot menys suport del que tenia la guerra a l’Iraq, l’any 2003, és ignorat.

Les entitats sota signants hem acordat impulsar una campanya per fer sentir aquesta opinió majoritària, exigint la retirada de les tropes de l’Afganistan i rebutjant l’enviament de més efectius.

En fer-ho, no ens oblidem dels altres problemes actuals i urgents d’un món afligit per les crisis econòmiques i ecològica, sinó tot al contrari. Aquestes crisis estan íntimament relacionades amb la guerra a l’Orient Mitjà. Les enormes despeses militars —mai justificables— ara a més a més resten recursos a fins socials, com el suport a les persones sense treball i a les seves famílies. I tothom sap que aquestes guerres i ocupacions són fruit d’una economia basada al petroli, que és la causa principal del canvi climàtic.

També som conscients que la reputació de l’Estat espanyol està en joc a l’Afganistan. Amb la seva participació a l’ocupació, el govern espanyol cerca millorar la seva imatge a l’OTAN i el G20. Creiem que la seva reputació internacional guanyaria molt més si defensés els principis de pau, i retirés les tropes, igual que va fer a l’Iraq l’any 2004. Si això és incompatible amb la participació a l’OTAN, llavors és un motiu més per retirar-se d’aquesta aliança bèl•lica, que hauria de dissoldre’s de totes maneres.

No serà fàcil aconseguir la retirada de l’Afganistan, però sabem que mentre continuï l’ocupació serà impossible aconseguir avanços socials en aquest país. El poble afganès ja ha patit 30 anys de guerra; li devem la nostra solidaritat i els nostres esforços per contribuir que visqui en pau.

Les entitats que col·laborem a la Campanya per la retirada de les tropes espanyoles de l’Afganistan, ens comprometem a mobilitzar-nos per aconseguir aquest objectiu.

Iniciem la campanya amb una jornada de sensibilització, acció i mobilització, el dissabte 28 de novembre. Anirem enviant més detalls de les mobilitzacions a les diferents ciutats durant les pròximes setmanes.

Ara com sempre, no a la guerra, fora les forces d’ocupació!
Tornada immediata de les tropes espanyoles!
Solidaritat amb el poble de l’Afganistan!
Per la pau, el treball i un món sostenible

Plataformes antiguerra i Fòrums Socials
Canarias por la paz
Foro Social de Jaén
Foro Social de Segovia
Foro Social de Sevilla
Foro Social de Tomelloso
Grupos de Iruña contra las Guerras
Plataforma Aturem la Guerra, Barcelona
Plataforma contra la guerra de Afganistán, Madrid
Plataforma contra la Militarización de Albacete
Red solidaria contra la ocupación de Palestina

Altres moviments socials
Asociación al-Quds de Solidaridad con los pueblos del mundo árabe
Asociación de Mujeres Rondilla, Valladolid
Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs, Barcelona
Colectivo de Educación Social y Noviolencia Buenaespina de Jerez de la Frontera (Cádiz)
Comité de Solidaridad con la Causa Árabe
Comité de Solidaridad con la Causa Árabe, Asturias
Coordinadora de apoyo a Palestina, Rioja
Ecologistas en Acción (Confederación estatal)
Ecologistas en Acción, Adra
Ecologistas en acción, Andalucía
OSPAAAL - Solidaridad de Cádiz
Red MEWANDO Euskadi
Sodepaz
Sodepaz Balamil (Valladolid)
Asociación de Amistad con Cuba “Bartolomé de las Casas” de Sevilla
Red de Mujeres de Negro
Plataforma de solidaridad con Palestina de Sevilla
Komite Internazionalistak

Sindicats
USTEC·STEs (IAC)

Organitzacions polítiques
Aralar
Asociación Socialismo XXI
En lucha/En lluita
EUiA
Izquierda Anticapitalista
Ezker Alternatiboa
Revolta Global-Esquerra Anticapitalista
FARGA (Forum anticapitalista per la reflexión i generació d’alternatives).
Iniciativa per Catalunya Verds
PSUC viu

31 d’octubre de 2009

Envieu més adhesions a tropasfueradeafganistan@gmail.com. També demanem que feu difusió d’aquesta crida.

Xarxes Socials

Pots seguir-nos en:

Solidaritat Palestina

Nuclears en cap lloc